A mára alapvető bútordarabnak számító kanapé története

A kanapé minden korban mást jelentett, mára már talán ki is lett aknázva az újítások lehetősége, de olyan apróságok még mindig be tudnak törni a kanapék divatjába, amiket eddig még nem láttunk. Nos, hogyan is kezdődött ez az egész? Talán kezdjük valóban a legelején. Először volt az ősember, akinek aludnia kellett valamin. A talaj nem volt olyan kényelmes, ha nem pakolt rá puha dolgokat, ezért rájött, hogy készítenie kell magának „ágyat”. Levelekből, száraz növényekből, később elejtett vagy akár elhullott állatok szőréből, bőréből.

Valószínűleg hamar rájött arra is, hogy sokkal kényelmesebb ezeken a fekvő és ülő alkalmatosságokon helyet foglalni, ha nincsenek annyira földközelben, ezért megemelte őket. A kövek, vagy a kemény talajon kialakult patkákon helyezte el később az ágyait, majd arra is ráébredt, hogy ő maga is meg tudja ezeket emelni, mondjuk fadarabokkal. Ugorjunk egyet, jöhet az ókori Egyiptom, ahol a trónusok, a székek, az egyéb ülő és fekvő bútordarabok már nagyon nagy gondossággal kialakított, díszes és kényelmes holmik voltak.

A civilizáció megjelenésével gyors fejlődésnek indult minden és az igények megnőttek, így természetesen a berendezési tárgyak iránt is. Nem csak a városokba tömörült, gazdagnak számító emberek szereztek be ágyat és széket, hanem a parasztok és az alattuk lévő réteg is elkezdett igényeket támasztani minderre. Sokan állítják, hogy az ágy kanapévá alakulása a rokokó korban történt meg, de a kanapé elődjének tekinthető szófák, kis kényelmi bútordarabok már Egyiptomban, az ókori görögöknél és rómaiaknál is jelen voltak. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ezek között nincs rokonság és a kanapé kimondottan az ágyból alakult ki.

A kanapé szó is mást sejtet, hiszen maga a szó a canal pie angol szókapcsolatra vezethető vissza. A canal pie egy olyan ülő vagy fekvő alkalmatosság volt, melyen a fürdőkben foglaltak helyet, általában a hölgyek. Ezek nem a nyilvános fürdők, inkább a csatornával ellátott házak alagsorában kialakított medencés tisztálkodó helyiségek voltak. Mindez a 17. században került át a francia nyelvbe.

A reneszánszban kimondottan nagy szerepet kapott a kanapé, nagyon ügyeltek rá, hogy minél díszesebb és pompásabb legyen. Szinte minden reneszánsz kori kanapé intarziaberakásos, bársonyból készített ülőfelülettel rendelkező és már-már a végletekig túldíszített, ahogy annak lennie kell. Ebben a korban a funkcionalitás minden területen háttérbe szorult, így a kanapék készítésénél is. Az ágy átalakulása rekamévá, ami tulajdonképpen egyfajta kapcsolódás a kanapéval, a 18. és 19. század fordulóján történt meg, mikor a pezsgő társadalmi életet élő bankárfeleség, Madamme Récamier ággyá alakítható ülőalkalmatosságokkal rakta teli egyik szalonját, hogy itt hódolhassanak a kénelemnek, akár ülve, akár fekve, miközben pletykálkodás, beszélgetések és evés-ivás zajlik. A kanapék, rekamiék hasznosságát a kor többi nagyasszonya is felismerte, így hamar a szalonok elmaradhatatlan kellékévé vált a bútordarab.

A megnövekedett igények magukkal hozták a fejlődést is, agy ágybetétek, kanapébetétek anyagát illetően már a 19. század elején nagy változás következett be. Megjelentek az állati szőrrel, tollal vagy tengeri fűvel bélelt bútordarabok. Ebben a korban már nem csak az esztétikum volt a lények, hanem igyekeztek ezt keverni a funkcionalitással, így szép és kényelmes kanapék jöttek létre. A jelen kanapégyártásának útjára a 20. században sikerült rálépni, mikor megjelentek a műanyag holmik, a szivacsok, a kivitelben pedig a sarokkanapék. Ekkor már nem egy-egy mesterember művei voltak, hanem ipari gyártás következményei.

A 70-es években megnőtt az igény ismét az egyedi holmik iránt, felkapottá vált a belsőépítészet a lakberendezés, sok esetben a mai trendhez viszonyítva sokkal nagyobb egyediség uralta a lakások belső tereit, így aknapék is különlegesen voltak. A szocialista időkben megjelentek a mama lakásából ismerhető rettenetek, mára viszont az égvilágon minden megtalálható a bútorpiacon. A minimalista és az extravagáns stílus hódít, valamint az extra funkciók.