Szépség kategória bejegyzései

Ékszer, Swarovski- luxus, a ‘kisebb’ pénztárcához szabva!

Miért vegyünk meg egy olyan ékszert, amit a ‘nagymenő’ sznobok néha lekicsinylenek? Hosszú évekig vágyakozzunk egy drágaköves gyűrűre, évekig spóroljunk, hogy luxusnak érezhessük az ékszer viselését? Persze, ezt is megtehetjük. De hallgassunk inkább bátran az eszünkre és a szívünk sem fogja megbánni! No meg az a bizonyos ‘feeling’ is megjön!

ékszer webáruház

Az ékszer, Swarovski megvásárlásával (ehhez mindjárt itt is egy ékszer webáruház) ugyanazt az ásványi anyagot ( mert a drágakövek is bizony ásványok, még a legdrágább formája, a gyémánt is!) fogjuk megvenni, ami együtt alakult ki az évmilliók során a föld belsejében. Csak megfizethető áron jutunk hozzá, bármikor vehetünk újabbat, kényeztetve akár magunkat, akár kellemes perceket szerezve a barátoknak, családtagoknak, amikor megajándékozzuk őket egy csodás Swarovski kristályos nyaklánccal, karkötővel, vagy gyűrűvel.

Nem kell megterhelni a családi kasszát, nem kell hosszú ideig spórolni a vágyott ékszerre. Készülhetünk egy újabb esküvőre, partyra, biztos lehet benne bárki, hogy eleganciában nem fog alulmaradni a többiektől. A Swarovski ékszer egy biztos válasz arra, hogy a luxus és elegancia együtt van, az ára pedig bárkinek elérhető.

Hol vegyünk ilyen ékszert? Hát bizony ez fogós kérdés. Az ékszervásárlás elég hosszadalmas procedúra, mindenki szívesen válogat, és ilyenkor hamar fogy az idő. Egy ékszerbolti nézelődés legalább több órás tevékenység. Jó is lenne egyszer-egyszer bemenni, kényelmesen nézelődni! De kinek van erre ideje a mai rohanó világban, amikor rohanunk a munkahelyre, a gyerekért az óvodába, a nyelvtanfolyamra…. be kell vásárolni, el kell menni egyeztetni a szolgáltatókkal és még folytathatnánk a sort. Az bizony végtelennek tűnő! Szerencsére van megoldás, hiszen az internet világa behálózza az életünket. Erre is megfelelő, mert vannak olyan webáruházak, értékesítési felületek, ahol kedvünkre válogathatunk. Megtehetjük ezt akár a vacsora után is, amikor az egész napi teendőkkel végzünk. Egy kényelmes székből nézegethetjük az ékszerek sokaságát. Beállíthatjuk, hogy milyen árkategóriájú ékszert szeretnénk, és ezzel indulhat is a kényeztetés!

Szebbnél szebb nyakláncok, karkötők, gyűrűk kelletik magukat, kisebb-nagyobb kövekkel, a színek változóak. Gyorsan átgondoljuk, hogy milyen ruhát is fogunk felvenni a partyra, ehhez milyen kiegészítő dukál. Itt sem egyszerű dönteni, mert olyan mértékű a választék, hogy szinte belekábul az ember. De ha egyszer végre rábökünk az áhított ékszerre, akkor már szinte magától megy a dolog. Ezek az oldalak szinte száz százalékig megbízhatóak, garanciát vállalnak a termékre, valamint a kiszállításra is. Ha mégis valahol elakad a rendelés, akkor ugyanúgy reklamálhatunk, mint egy üzletben, ugyanazok a vásárlói jogok illetnek meg bennünket. Ugyanúgy járnak utána a rendelésnek, a jogszabályt elég komolyan veszik. Ha valaki rendelt már online módon, akkor azt is megélhette már, hogy valami nem stimmelt. Jelezni kell az oldal felé a hiányosságot és vagy megkapjuk az árut, vagy visszakapjuk a pénzünket.

Nem kell attól tartani, hogy esetleg elvesztettük a megrendelés árát. Az elállás joga szintén megilleti a megrendelőt, tehát ha nem megfelelő az áru, akkor nyugodt szívvel visszaküldhetjük, visszakapjuk a pénzünket (természetesen a jogszabály adta határidőn belül). A megrendeléssel átutaljuk a vételárat, a megjelölt megrendelési időben pedig boldogan átvehetjük a csomagot a futárszolgálattól, postától.

Mi is az a kristály? Miből lett a Swarovski ékszer?

Nem egyszerű a válasz. Mindennapi életünk során gyakran elsétálunk egy szépen berendezett kirakat mellett, ami tele van csillogó, csodás ékszerekkel. Sokszor nem akarunk közelebb menni az üveghez, hogy inkább ne is fájdítsuk a szívünket a látvány miatt. Azt gondoljuk, hogy úgysem tudnánk megvenni, biztosan rettentően drága.

Aztán néha engedünk a csábításnak és odasettenkedünk a kirakat elé. Eztán jön a döbbenet: hiszen ez nem is az a méregdrága lánc, amire gondoltunk. Kinézetre a luxus kategóriának tűnik, de az ára? Hát igen! Már be is merünk lépni a boltba, hiszen kellemesen csalódtunk. Egy drágakő az bizony gyönyörű. Az ára azonban a csillagokban van, tehát többünknek elérhetetlen. De a Swarovski ékszer? Az érzés ugyanaz a mámoros érzés: csodásan csillogó, luxust, eleganciát tükröző. Az ára pedig megfizethető, még egy átlagember számára is. Néha nem árt egy ilyen kis apró kockáztatás az életben, néha merjünk bátran belépni oda is, ahova úgy gondoljuk, hogy ide aztán soha!

De nézzük meg, miből is lett a Swarovski ékszer? Mit fogunk viselni ezután, mivel fogjuk a napunkat feldobni? Mert akár bevalljuk, akár nem, bizony egy kis luxus érzete feldobja a kedvünket.

Vannak olyan drágakövek, amik élő anyagból alakultak ki, jöttek létre. Ilyenek a gyöngyök, borostyán, vagy a korall. De a drágakövek többsége ásványi anyag. Ezek az ásványi anyagok a sok-sok millió, milliárd évvel ezelőtt alakultak ki a föld belsejében. A föld folyamatosan hűlt ki, ezekkel a kémiai változásokkal jöttek létre az ásványok. A magma gyors szilárdulása miatt jöttek létre az úgynevezett amorf kristályok, amik nélkülözik a kristály formát, mert olyan gyorsan alakultak ki. Pedig a kristályoknak a kristályforma éppen a jellemző tulajdonsága. A sok milliárd év alatt meteor becsapódások érték a földet, ezek a meteorok aztán elérve a talajt ott szintén forma nélküli anyagokként élték át a történelmet. Tehát idegen anyagokkal is találkozhatunk, ha ásványokról beszélünk.

A kristályokra jellemző, hogy kemény, erős fizikai tulajdonsággal bírnak. A színek igen változóak lehetnek, egyrészt a kristály vegyi összetétele miatt. Másrészt meghatározza a színt a kristályban található atomok elhelyezkedése, mert ezek módosítják a kristályon áthaladó fényt. A fénysugarak különböző módokon hajolnak el, ezért láthatunk ezer-színű kristályokat. A kristályok kemény anyagok, annak is kell lenniük, mert nem lennének csiszolhatóak, sokáig viselhetőek. A keménységet egy skálán mérik. Ennek a skálának tízes a mércéje. Az emberi köröm például a kettes fokozatot kapta meg, egy kés pengéje lehet ötös, hatos, egy kristály már eléri a hetest. És mi lehetne a skála legtetején más, mint a gyémánt, ami a tízes értéket éri el? Tehát bármilyen kristállyal is legyen dolgunk, mindig értékeljük a természet szépségét, hiszen a kialakulást mindig a természet befolyásolta.

Egy ékszer, Swarovski kristály azért lehet egyenértékű a nála sokkal többre értékelt, – pénzben kifejezhető értékről beszélünk!- egyéb drágakövekkel, mert ugyanaz a kialakulás folyamata. Ezt jó, ha észben tartjuk, és nem hagyjuk magunkat befolyásolni az éppen divatos társadalmi normáktól. A mai kor embere is ugyanúgy szeret ékszert hordani, mint a történelmünk során bárki. Érdemes a józan eszünket is bevetni egy ékszervásárlás során. Nem kell feltétlenül vágyakozni egy olyan nyakláncra, gyűrűre, ami gyémánttal van díszítve, hiszen ugyanazt az ásványt hordjuk egy Swarovski ékszerben.

Swarovski, az ékszerek Mekkája, ahol bármit megvehetsz…

Igen, bármit megvehetsz, mert nem szab határt a szűkösebb pénztárca sem! Miért nevezhetjük a Swarovski ékszert az ékszerek Mekkájának? Mekka egy arab város, a Vörös tengertől nem messze, a muszlim hitűek legelső zarándokhelye, jelentése: áldott. Mekka a sokszínűséget, változatosságot jelentő város, sokmilliós zarándokkal, ugyanakkor ipari és kereskedelmi központ is. Itt született Mohamed próféta- mondják a muszlimok. Éppen ezért jelenti a gazdagságot, lehetőséget, magát a tökéletesre sikerült világot.

Nos, ezt elég nehéz elképzelni, de ne is menjünk ilyen távolra, érezzük csak jól magunkat. Kedvezzünk egy szép nyaklánccal, gyűrűvel a barátnőnknek, családtagjainknak! A Swarovski ékszer, azért lehet a lehetőségek tárháza, mert elérhető, megfizethető luxust vásárolunk. Ez pedig jó érzéssel tölt el mindenkit. Vásárolhatunk boltban, vagy akár az interneten válogathatunk kedvünkre a webáruházak soraiban.

Megjegyzem ez sokkal kényelmesebb, sokkal több ékszert tudunk átnézni, ráadásul az időnket, energiánkat is kíméljük, hiszen csak kiválasztjuk a megfelelőt, rákattintunk, átutaljuk az árát és várhatjuk a csomagkiszállítót. Adott határidőre pedig megérkezik az áhított nyaklánc, gyűrű, karkötő. A rizikó ugyanolyan, mint bármely más vásárlás során. Élhetünk az elállás jogával, természetesen a határidőket betartva. Az áruházak garanciát vállalnak a termékekre, a kiszállítás többnyire ingyenes. Kell ennél jobb?

De nézzünk egy kicsit körbe, honnan is jött a név: Swarovski? A hangzás alapján biztosan állíthatjuk, hogy szláv nyelvterületről van szó és nem is tévedünk ezzel. Csehországba kell csupán elmenni, hogy a Swarovski család eredeti történetét meghallgathassuk. Csehország egyébként is híres volt a kristályokról. De mi is az a kristály? Elegendő a sima üvegkristály? Egy gyorsan keményedő, jól formálható alapanyagra volt szükség, ez volt a hamuzsír, azzal a kálium-karbonát. Szinte minden háztartásban van kristálypohár, ha márkajelzést is hagytunk rajta, ott virít a ‘bohemia’ jelző.

Bohémia Csehország azon része, ahol a kristálygyártás hazájáról beszélhetünk. A tizenkilencedik században már nagyon sok csiszoló mester értette a kristálycsiszolás művészetét. Nehéz fizikai munka volt, de az eredmény önmagáért beszélt. Ebben a környezetben nőtt fel Daniel Swarovski, aki hosszú munkával kitanulta a csiszolás mesterségét. De nem állt meg, folyton a fejlődés, az innováció lebegett a szeme előtt. Kitalált egy kristályvágó gépet, aminek a segítségével elindulhatott az üzemi méretű termelés. Persze erre a technológiai fejlődés adta az alapot. A tizenkilencedik század maga volt az innováció. Siemens, Edison találmányai új alapokat teremtettek.

A kisvállalkozás pedig elindulhatott a maga útján. A családi vállalkozásból sok-sok munkával nagyüzemmé tudott fejlődni. Kellett ehhez a család, nélkülük talán nem értek volna a csúcsra. A történelem valóban viharos éveit is sikeresen vészelték át. A világháborúban messzilátót gyártottak, mert erre volt szükség. Aztán ismét előtérbe került az ékszergyártás. Először csak megrendelésre gyártottak, aztán kialakult a saját image, ezzel pedig kezdetét vette a siker. Oda jutott a Swarovski család, ahova az alapító családfő megálmodta. Ma már a világ minden táján ismerik a nevüket. Ha Swarovski ékszerről van szó, senki nem téveszti össze. A megfizethető minőséget, luxust tükrözi a márkanév.

Az ékszerek története, híres ékszerek, hírhedt ékszertulajdonosok

Az ékszer viselete egyidős az emberiség történelmével. Már az őskori ember is viselt ékszert. Csontból, fából, kövekből faragott magának. Érdekesség, hogy a leletek szerint is az ékszereket a nyakába, fülébe, karjára akasztotta, tehát a hordás módja mit sem változott évezredek alatt.

Az őskor komoly veszélyforrást jelentett az emberi faj számára, ennek a veszélyekkel teli világnak az ellensúlyozására hordta az ember az ékszert. Nem esztétikai céllal rakott magára fűzött láncot, kar, boka láncokat, hanem azért, hogy megvédje az ártó szellemektől magát. A félelem ellenszereként, egyfajta amulettként használta az ékszerek sokaságát. Ráadásul a törzsben betöltött társadalmi szerep látható formája is volt az ékszer.

Az ékszer, a Swarovski kristály ennek az ősi rítusnak a mai formája. Az ékszerviselés tehát egyidős az emberiség ébredésével, a fejlődéssel. De a következő történelmi korok is mind magukon viselik a sajátos ékszerhordás egyediségét. Az ókorban akár a görög, római, vagy egyiptomi történelmet tanulmányozzuk is, mindig hordtak ékszert. Itt már a maguk örömére, rácsodálkozva a különböző fémek, arany, ezüst, drágakövek alkotta csodás kollekciókra. Még mindig megmaradt a társadalmi hovatartozás jelképeként, mert amíg a rabszolgák agyagból, rézből készült ékszereket viseltek, addig a főúri réteg a gyöngyöt, aranyat, ezüstöt, ametisztet és egyéb drágakövekből készült ékszert rendeltek meg az ékszerkészítőktől.

Szintén érdekesség, hogy a római birodalomban szinte egységesek volt az ékszerek. Bár a hatalmas terület, amit birtokoltak, egyre nagyobb lett, de éppen a katonasággal jutott el a birodalom minden zegzugába az ékszer. Ekkorra már ékszerárusok is járták a világot, tehát ez is alátámasztja, hogy minden területen hasonló ékszerek maradtak az utókorra. A görög motívumok, amik időszámításunk előtt már több száz évvel kialakultak, máig fennmaradtak. Ha elutazunk Görögországba, ott ugyanazzal a díszítéssel ellátott nyakláncot, karkötőt tudjuk megvenni, amit sok száz évvel ezelőtt hordtak.

A középkor pedig maga volt az ékszerkészítés és kereskedelem Mekkája. Ekkorra már olyan mértékben tagozódott a társadalom, ahogy addig soha. A nemesség kiváltságok sorát tartotta meg magának. Ennek egyik formája volt az ékszerviselés. Akár Angliában, akár Franciaországban vizsgáljuk meg a történelmi maradványokat, bizonyított, hogy csak a nemes ember hordhatott aranyat, ezüstöt, gyöngyöt, drágakövet. Rendeletekkel szabályozták ezek viselését. A középréteg egyáltalán nem díszíthette magát ezekkel az anyagokkal. A ruhaviselet elég zárt jellegű volt, ezért az ékszereket inkább a ruhák díszítésére használták fel, kapcsok, övek, brossok gazdagították a ruhatárat.

Jellemzően hordtak diadémot, amit csodás drágakövekkel készítettek el. Egy-egy ilyen ékszer ára sokszor egy egész falu megélhetését fedezte volna. A kidolgozás azonban magáért beszél. A máig látható muzeális darabok pazar pompával kápráztatnak el bennünket. A fényűzés, a főúri élet elmúlt dicsőségét mutatják meg. A hatalmas méretűre csiszolt kövek a gyűrűkben, a súlyos, vastag láncok a kiváltságosságot voltak hivatottak tárgyiasítani.

Egy múzeumban ma már ezek nagyon szépek, persze csak látványnak. Hiszen az emberiség fejlődött, fejlődik ma is. Egy ilyen nehéz, nagyméretű ékszer ma már nem divat, a drágakövek ugyanúgy elérhetetlenek a mai kor számára, mint anno voltak. A csillogást azonban mindenki szereti, ezért a huszonegyedik században az ékszer, a Swarovski egyenértékű lehet az antikvitással. Nem elhanyagolható tény: egyenértékű és bárki számára elérhető!